ПОВИК ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ ГРАНТОВИ

Реактор – Истражување во акција (Северна Македонија), во партнерство со Albanian Women Empowerment Network (AWEN) од Албанија, Rights for all од Босна и Херцеговина (БиХ), Kosovo Women’s Network (KWN) од Косово, Women’s Rights Centre (WRC) од Црна Гора, како и Kvinna till Kvinna Foundation од Шведска преку нивната канцеларија во Северна Македонија, објавуваат повик за…

(Нe)одговорноста на институциите за најранливите граѓани во услови на криза

Реакција на граѓанските организации за ненавременото и несоодветното постапување на институциите при решавањето на проблемите на ранливите и маргинализирани заедници КОВИД-19 не одбира кого ќе зарази, не дискриминира, но последиците – здравствени, социјални и економски – не се исти за сите. Не се исти можностите за спроведување на превентивните мерки за заштита од зараза, одржување…

Граѓанските организации ја повикуваат Владата на РСМ да ја промени одлуката за драстично намалување на финансиската поддршка за граѓанското општество

Граѓанското општество и Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор ја повикуваат Владата на Република Северна Македонија да ја преиспита и промени својата одлука за драстично намалување на финансиската поддршка за граѓанските организации, објавена во Службен весник на РСМ на 9 април 2020 година. Оваа одлука со која финансиската поддршка, зависно од институцијата, или…

Институционалниот лавиринт на мерки и граѓаните во време на пандемијата со КОВИД-19

Во изминатиот период добивме информации од граѓанки и граѓани за потешкотии во обидите да стапат во контакт или да добијат прецизни информации и насоки од институциите преку назначените телефонски броеви достапни за кризни и други мерки во време на пандемијата со КОВИД-19. Во согласност со нашите тековни активности поврзани со следење на КОВИД-19 кризата и…

Отворени позиции: Програмск/а/и координатор/ка и Истражувач/ка

Реактор – Истражување во акција има потреба од Програмск/а/и координатор/ка и Истражувач/ка. Деталите за секоја од позициите се достапни на линковите подолу: Оглас за ангажирање на Програмск/а/и координатор/ка Оглас за ангажирање на Истражувач/ка

Повик за пријавување учесници на обука на тема Застапување во ЕУ, односи со јавност и комуникација

Обуката ќе се одржи на 28, 29 и 30 ноември, 2018 година во Јавна Соба во Скопје. Реактор – Истражување во акција и Фондацијата Жена за жена објавуваат повик за учесници на тродневна обука на тема: Застапување во ЕУ, односи со јавност и комуникација која ќе се одржи на 28, 29 и 30 ноември, 2018 година во Јавна Соба…

Практична работилница за застапување засновано на податоци

Реактор – истражување во акција Ве поканува на практични работилници на тема „Застапување засновано на податоци“со времетраење од 2 ипол часа кои ќе се одржат во неколку градови и тоа: Тетово (17.09.2018, Центар за Балканска соработка „Лоја“, 10.30 – 13.00 часот) Струмица (18.09.2018, Дом на АРМ, 11.00 – 13.30 часот), Велес (19.09.2018, Голема сала, Општина…

Оглас за ангажирање на 2 надворешни истражувач(к)и

Реактор – Истражување во акција како дел од проектот „Родово еднаква ЕУ интеграција – Градење на капацитетите на женските граѓански организации во ПЈРМ“ објавува повик за ангажирање на 2 надворешни истражувач(к)и за спроведување на Родова анализа со искуство во спроведување на истражувања во полето на родовата еднаквост, женски права, ЕУ интеграција и институции на ЕУ….

Научна регионална конференција за социјално претприемаштво

18.11.2016. Скопје. Во екот на развојот на јавната дебата за социјалните претпријатија и обидите на владите за нивно правно регулирање, организации од Македонија во соработка со партнери од Албанија и од Косово, иницираа создавање на балканска мрежа на истражувачи во областа на социјални претпријатија. На 17 и 18 ноември во Скопје се одржа средба на…

Предизвиците и можностите за вработување на маргинализирани групи во социјалните претпријатија

„Предизвиците и можностите за вработување маргинализирани групи во социјалните претпријатија“, на која беа презентирани резултатите и наодите од  најновото истражување – „Можностите и предизвиците на социјалните претпријатија за вработување на маргинализираните групи“, како дел од Регионалната програма за поддршка на истражувањата во Западен Балкан – RRPP. Ограничените можности за вработување и високополитизираниот пазар на труд, дискриминацијата врз основа на национална припадност, род,…