Јавен повик за изработка на Стратегиска рамка на Реактор

Контекст Реактор – Истражување во акција е независна истражувачка организација [think-tank] со седиште во Скопје, Северна Македонија. Нашите главни области на работа се родова еднаквост, млади и урбан развој. Нашата работа е водена од визијата за родово, социјално, еколошки праведни општества, национално и глобално, каде луѓето можат да живеат слободен, достоинствен живот и активно да…

Се одржа: „Да зборуваме за млади – Што е планот?“

Четириесетина присутни дискутираа и разменија идеи на денешниот настан под мотото: „Да зборуваме за млади – Што е планот?“, во организација на Реактор – истражување во акција. За време на овој организиран појадок кој се одржа во Јавна соба во Скопје, присутните беа дел од 5 различни дискусии на теми и прашања кои ги засегаат младите,…

Анализа – Расте смртноста на доенчиња и родилки во Македонија

Скопје, 4-ти ноември: Платформата за родова еднаквост одржа прес конференција на која беа презентирани наодите од анализата која ја утврдува моменталната состојба и причините за зголемената смртност на родилките и новороденчињата во земјата. Македонија има највисока стапка на перинатална смртност во Македонија. Смртноста е во пораст од 2010 година, а во 2014 година е 14.3 и…

Јавна дебата за Национален Младински Совет

Иницијатива за основање Национален Младински Совет на Република Македонија домаќин на јавна дебата за воспоставување на Националниот младински совет.Дебатата ќе се одржи во Даре Џамбас, а тоа е во рамките на иницијативите за основање на нов национален совет. Денес, 2013/02/26 во Скопје од 12ч Иницијатива за основање Национален Младински Совет на Република Македонија домаќин на…

Промовирана нова веб страна www.republikamladi.mk

Денес, иницијативата Република Млади го отпочна процесот за создавање демократски, репрезентативен и инклузивен модел на национално младинско организирање преку отворање на својата нова веб страна republikamladi.mk. Веб страната ќе служи како прв македонски ресурсен центар за младински политики, дебатен форум фокусиран на прашања кои ги засегаат младите и портал за објавување вести за формирањето Национална младинска…

Нашата студија публикувана од страна на Универзитетод во Белград

Нашата студија за средношколска апатија, граѓанско учество и социјална вклученост беше публикувана во Социологија, научно списание за социологија, социјална психологија и антропологија Студијата е издадена на англиски јазик. Повеќе информации за списанието може да добиете овде, а за конкретниот број овде. Како и секогаш, студијата може да ја погледнете и во секторот публикации тука на нашиот вебсајт.

Проект на УСАИД за граѓанско општество

На 27 февруари, 2012 година Фондацијата Отворено општество – Македонија го потпиша договорот со УСАИД за спроведување на Проектот на УСАИД за граѓанско општество. Проектот ќе се реализира во период од 30 месеци во партнерство со четири граѓански организации: Младински обвразовен форум, Форум – Центар за стратегиски истражувања и документација, Центар за граѓански комуникации и…

Една птица пролет не прави – заеднички глас на младите од помалите етнички заедници

По 18 јавни дебати во 18 градови во Македонија, денеска се одржува финалната јавна дебата насловена „Каква е позицијата на младите од помалите етнички заедници во Македонија?“ на која имаше можност да се чујат проблемите со кои се соочуваат припадниците на помалите етнички заедници. Денешната дебата е последната јавна дебата од циклусот насловен “Република Млади“…

Нова публикација: Во одбрана на учеството

Најновата публикација на Реактор нуди коментари на предлог Законот за млади, ги истакнува недостатоците кои тој ги содржи и нуди алтернативни решенија за подобро адресирање на проблемите со кои се соочуваат младите во Македонија. Нашата последна публикација “Во одбрана на учеството” е резултат на учеството на Реактор во Иницијативата заодбрана на младинското учество. Иницијативата во која се…