Јавен повик за изработка на Стратегиска рамка на Реактор

Контекст Реактор – Истражување во акција е независна истражувачка организација [think-tank] со седиште во Скопје, Северна Македонија. Нашите главни области на работа се родова еднаквост, млади и урбан развој. Нашата работа е водена од визијата за родово, социјално, еколошки праведни општества, национално и глобално, каде луѓето можат да живеат слободен, достоинствен живот и активно да…

Скопје Расте!

Проектот ‘СкопјеРасте’ е интернет платформа која се занимава со прикажување и анализирање на градските четврти Дебар Маало и Буњаковец низ неколку елементарни и хронолошки параметри: СТАНБЕНАТА СТРУКТУРА – како таа расте, се проширува и згуснува? ПАРКИРАЊЕТО како реакција на зголемениот број станбени единици. Кои алтернативи ги нуди ДУП-от и како се справува со истиот проблем? И…

Нов проект: Јавни простори во Скопје

Нов проект под програмата за Урбан развој наречен “Јавните простори во Скопје:. Трансформација, урбанизација и злоупотреба”. Главната цел на проектот е вклучување на јавноста во поширока дебата за процесите на урбанистичко планирање во Скопје, преку веб платформа која ќе содржи релевантни податоци од оваа област. На 21 декември Реактор започна нов проект под програмата за…

Конкурс за работни стипендии

Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) објавува конкурс за доделување грантови на граѓански организации во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско општество. Проектот обезбедува поддршка на граѓанското општество за поттикнување демократски реформи. Проектот е овозможен со поддршка од американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Целта на конкурсот е да им…

Проект на УСАИД за граѓанско општество

На 27 февруари, 2012 година Фондацијата Отворено општество – Македонија го потпиша договорот со УСАИД за спроведување на Проектот на УСАИД за граѓанско општество. Проектот ќе се реализира во период од 30 месеци во партнерство со четири граѓански организации: Младински обвразовен форум, Форум – Центар за стратегиски истражувања и документација, Центар за граѓански комуникации и…