СЕ ОДРЖА РАБОТИЛНИЦА ЗА РОДОВО ОДГОВОРНО БУЏЕТИРАЊЕ

На 28 февруари, во рамки на проектот „Унапредување на родовата еднаквост во процесот на пристапување во ЕУ”, се одржа работилница на тема Родово одговорно буџетирање, која имаше за цел да се унапредат знаењата на организациите за имплементација на концептот на родово одговорно буџетирање. Присутните се запознаа подобро со главните буџетски концепти и термини, главните концепти…

Се одржа обука за комуникации и видливост

На 15 декември, во рамки на проектот „Унапредување на родовата еднаквост во процесот на пристапување во ЕУ”, се одржа обука на тема Комуникации и видливост, која имаше за цел да се унапредат знаењата на организациите за комуникации, медиумски алатки и канали, да се разменат најдобри практики, како и да се унапредат капацитетите за промовирање на…

Се одржа обука на тема Родова анализа и истражувачки методологии

На 12 декември, во рамки на проектот „Унапредување на родовата еднаквост во процесот на пристапување во ЕУ”, се одржа обука на тема Родова анализа и истражувачки методологии, која имаше за цел да се зајакнат капацитетите на организациите за развивање на истражувачки методологии во подготовка на нивните истражувачки продукти, како и изработување на родови анализи во…

Реактор присуствуваше на настанот за граѓански организации – ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА НА ТРЕТИ страни

Менаџерката за грантови на Реактор, Ана Азгур, на 6-ти и 7-ми декември 2022 година, присуствуваше на регионалната работилница за финансиска поддршка на трети страни (ФПТС) во Белград, организирана од проектот ЕУ ТАКСО 3. ФПТС е инструмент преку кој ЕУ овозможува финансирање на една (поголема и поискусна) организација, како главен апликант за грант, кој потоа прави…

Во борбата против насилството врз жените мора да се вклучат и мажите – и за свое добро

Се одржа завршната конференција: „Грижи се машки – Од свесност до вклученост – второ издание, Вклучување на мажите во превенција на родово насилство и работа со сторители со фокус на безбедноста на жртвата“ Вчера, 22 ноември, се одржа завршната конференција на тема „Грижи се машки – Од свесност до вклученост: Вклучување на мажите во превенција…

Се одржа обука на тема Застапување

На 17 ноември, во рамки на проектот „Унапредување на родовата еднаквост во процесот на пристапување во ЕУ”, се одржа обука на тема Застапување, која имаше за цел да се зајакнат капацитетите на организациите за воспоставување на ефективни стратегии за застапување и акциски планови. Присутните се запознаа подобро со циклусот на застапување, и преку практични вежби…

Реактор ја промовираше родовата анализа на тема: „Родова статистика и вклучување на родовата перспектива во статистичкиот систем на Северна Македонија“

На 7 септември 2022 година, Реактор – Истражување во акција ја промовираше родовата анализа на тема: „Родова статистика и вклучување на родовата перспектива во статистичкиот систем на Северна Македонија“. Анализата,  разгледува две клучни прашања и тоа: Како да се вклучи родот во националниот статистички систем; и Кои се приоритетните области на кои им недостасува родова…

Јавен повик за изработка на Стратегиска рамка на Реактор

Контекст Реактор – Истражување во акција е независна истражувачка организација [think-tank] со седиште во Скопје, Северна Македонија. Нашите главни области на работа се родова еднаквост, млади и урбан развој. Нашата работа е водена од визијата за родово, социјално, еколошки праведни општества, национално и глобално, каде луѓето можат да живеат слободен, достоинствен живот и активно да…

Се одржа форум за граѓанско општество на ЕУ за Западен Балкан и Турција 2022 година

На 8 и 9 јуни, 2022 година, проектот EU TACSO 3 организираше „Форум за граѓанско општество на ЕУ за Западен Балкан и Турција 2022“ кој се одржа во Скопје, Северна Македонија. На форумот присуствуваа високи претставници од Европската Комисија, делегациите на ЕУ, владите и различни претставници од граѓанските организации, од кои 120 учесници лично и…

Се одржа работилница на тема „Родовата перспектива во јавните политики и улогата на граѓанските организации во Република Србија“

На 9 јуни, во рамки на проектот „Унапредување на родовата еднаквост во процесот на пристапување во ЕУ”, се одржа работилница на тема „Родовата перспектива во јавните политики и улогата на граѓанските организации во Република Србија“. На оваа работилница, присуствуваа претставници од 3 граѓански организации од Србија кои се суб-грантисти во рамки на овој проект: Фондација…